Food, stereotypes and cultural prejudices in Portuguese America throughout the 16th century
Keywords:
Agriculture, Food, Wheat, Bread os the earth, PrejudiceAbstract
This article is about the history of food. The objective of this article is to analyze the agricultural production of food in cultural perspective, during the first century of the colonization of Portuguese America. From the analysis and contrast within different
ethnographic records, such as letters and chronicles written in the 16th century, the article presents the relationship between the domain of agricultural techniques and the formulation of cultural stereotypes. Based on this analysis, we conclude that these
stereotypes are the basis of the cultural prejudices that accompanied the relationship between settlers and natives throughout the process of colonization in America.
References
*Fontes impressas*
AMADO, Janaína; FIGUEIREDO, Luiz Carlos (Org.). Brasil 1500: quarenta documentos. Brasília: Editora Universidade de Brasília; São Paulo: Imprensa Oficial, 2001.
CARDIM, Fernão. Tratados da terra e gente do Brasil. Belo Horizonte: Itatiaia; São Paulo: Edusp, 1980.
GÂNDAVO, Pero de Magalhães. A primeira história do Brasil: história da província Santa Cruz a que vulgarmente chamamos Brasil. Rio de Janeiro: J. Zahar Ed., 2004.
LEITE, Serafim (Org.). Cartas dos primeiros jesuítas do Brasil. São Paulo: Comissão do IV Centenário da Cidade de São Paulo, 1954a. tomo 1.
______ . Cartas dos primeiros jesuítas do Brasil. São Paulo: Comissão do IV Centenário da Cidade de São Paulo, 1954b. tomo 2.
______ . Cartas dos primeiros jesuítas do Brasil. São Paulo: Comissão do IV Centenário da Cidade de São Paulo, 1954c. tomo 3.
SAHAGÚN, Bernardino de. Historia general de las cosas de Nueva España. México: Porrúa, 1989.
SOUSA, Gabriel Soares de. Tratado descritivo do Brasil em 1587. São Paulo: Nacional, 1987.
STADEN, Hans. Hans Staden: primeiros registros escritos e ilustrados sobre o Brasil e seus habitantes. Trad. Angel Bojadsen. São Paulo: Terceiro Nome, 1999.
VITERBO, Sousa (Comp.). Trabalhos náuticos dos portugueses, séculos XV e XVI. São Paulo: S.N., 1922.
*Bibliografia*
AGNOLIN, Adone. O apetite da antropologia, o sabor antropofágico do saber antropológico: alteridade e identidade no caso Tupinambá. São Paulo: Associação Editorial Humanitas, 2005.
ALGRANTI, Leila Mezan. Famílias e vida doméstica. In: SOUZA, Laura de Mello e (Org.). História da vida privada no Brasil: cotidiano e vida privada na América portuguesa. São Paulo: Companhia das Letras, 1997.
ASSUNÇÃO, Paulo de. A terra dos Brasis: a natureza da América portuguesa vista pelos primeiros jesuítas (1549-1596). São Paulo: Annablume: 2000.
BRAUDEL, Fernand. Civilização material, economia e capitalismo, séculos XV-XVIII: as estruturas do cotidiano. Trad. Telma Costa. Lisboa: Teorema, 1992.
CAMPORESI, Piero. O pão selvagem. Trad. M. F. Gonçalves de Azevedo. Lisboa: Estampa, 1990.
CARNEIRO, Henrique. Comida e sociedade: uma história da alimentação. Rio de Janeiro: Campus, 2003.
CASCUDO, Luís da Câmara. História da alimentação no Brasil. Belo Horizonte: Itatiaia; São Paulo: Edusp, 1983.
CHÂTELET, Noëlle. La aventura de comer. Trad. Isabel Izquierdo. Madrid: Júcar, 1985.
FERNÁNDEZ-ARMESTO, Felipe. The Americas: a hemispheric history. New York: Modern Library Edition, 2003.
______ . Comida: uma história. Trad. Vera Jocelyn. Rio de Janeiro: Record, 2004.
FREYRE, Gilberto. Casa-grande & senzala: formação da família brasileira sob o regime da economia patriarcal. Rio de Janeiro: J. Olympio, 1978.
GOODRUM, Matthew R. Biblical anthropology and the Idea of human prehistory in late antiquity. History and Anthropology, v. 13, n. 2, p. 69-78, 2002.
HAUSSMANN, Giovanni. Cultivo. In: ENCICLOPÉDIA Einaudi: Homo – domesticação – cultura material. Lisboa: Imprensa Nacional; Casa da Moeda, 1989.
HOLANDA, Sérgio Buarque de. Raízes do Brasil. São Paulo: Companhia das Letras, 1995.
KIPLE, Kenneth F. and ORNELAS, Kriemhild Coneè. The Cambridge world history of food. Cambridge: Cambridge University Press, 2000.
MELLO, Evaldo Cabral de. Um imenso Portugal: história e historiografia. São Paulo: Ed. 34, 2002.
______ . Olinda restaurada: guerra e açúcar no Nordeste, 1630-1654. Rio de Janeiro: Forense Universitária; São Paulo: Edusp, 1975.
MONTANARI, Massimo. A fome e a abundância: história da alimentação na Europa. Trad. Andréa Doré. Bauru, SP: EDUSC, 2003.
______ . Estruturas de produção e sistemas alimentares. In: FLANDRIN, Jean-Louis; MONTANARI, Massimo (Org.). História da alimentação. Trad. Luciano Vieira Machado e Guilherme J. F. Teixeira. São Paulo: Estação Liberdade, 1998.
OLIVEIRA E COSTA, João Paulo et al. História da expansão e do império português. Lisboa: A Esfera dos Livros, 2014.
PAGDEN, Anthony. La caída del hombre natural: el indio americano y los orígenes de la etnologia comparativa. Trad. Belén Urrutia Domínguez. Madrid: Alianza, 1988.
PANEGASSI, Rubens Leonardo. Alimentação e assimilação: o pão e o vinho da terra. Revista Angelus Novus, n. 5, p. 5-24, 2013a.
______ . O pão e o vinho da terra: alimentação e mediação cultural nas crônicas quinhentistas sobre o Novo Mundo. São Paulo: Alameda, 2013b.
PERLÈS, Catherine. As estratégias alimentares nos tempos pré-históricos. In: FLANDRIN, Jean-Louis; MONTANARI, Massimo (Org.). História da alimentação. Trad. Luciano Vieira Machado e Guilherme J. F. Teixeira. São Paulo: Estação Liberdade, 1998.
RODRIGUES, Jaime. De farinha, bendito seja Deus, estamos por agora muito bem: uma história da mandioca em perspectiva atlântica. Revista Brasileira de História, São Paulo, v. 37, n. 75, p.69-95, 2017.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2019 Patrimônio e Memória

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
All the content of the journal, except where noted, is licensed under a Creative Commons BY attribution license.