From the groceries to the richest gold pans existing in Minas
distinction of taste in eighteenth-century urbe, Minas Gerais
Keywords:
Border, Mining economy, Grocery, Cooking, QuitandaAbstract
The study sought to investigate the feeding practices of the inhabitants of the mining territory, based on social, cultural and economic factors. We observed that subsistence agriculture (roças), already associated with gold (and diamond) discoveries at the borders, was reshaped in the colonial-Atlantic economy of supplying urban settlements. In addition to the growing agropastoral production, there was a significant diversification of the commercialized genera. However, the basic nutritional scene of the poor free people and captive people changed little during the eighteenth century. Nevertheless, in a story mobilized by imagination and desires, the disposition of the poor inhabitants, or African and Afro-descendant workers, to achieve a variety of taste is significant and was presented through the sale of food, both sugary and not, in quitandas clandestine / kitchens and festive celebrations.
References
ANDRADE, Francisco Eduardo de. A invenção das Minas Gerais: empresas, descobrimentos e entradas nos sertões do ouro da América portuguesa. Belo Horizonte: Autêntica Editora; PUC Minas, 2008.
ANTONIL, André João. Cultura e opulência do Brasil por suas drogas e minas. Introdução e comentário crítico por Andrée Mansuy Diniz Silva. Lisboa: Comissão Nacional para as Comemorações dos Descobrimentos Portugueses, 2001.
DIÁRIO do Príncipe de Joinville, Anuário do Museu Imperial, v. 11, p. 177-219, 1950.
ARAÚJO, Maria Marta L. de. A alimentação no recolhimento de Santa Maria Madalena de Braga (século XVIII). In: ARAÚJO, Maria Marta L. de; ESTEVES, Alexandra (Org.). Hábitos alimentares e práticas quotidianas nas instituições portuguesas: da Idade Moderna ao Período Liberal. Braga: Lab2PT – Laboratório de Paisagens, Património e Território, 2015.
AUTOS de devassa da Inconfidência Mineira. Belo Horizonte: Assembleia Legislativa do Estado de Minas Gerais, 2016. v. 5, v. 9.
BLUTEAU, Raphael. Vocabulario portuguez e latino. Lisboa: Oficina de Pascoal da Sylva, 1716-1720. v. 5 e 7.
BRAGA, Isabel M. R. Mendes Drumond. Ovos, ovos, ovos e mais ovos: cultura, economia, dietética e gastronomia, Centro de História da Sociedade e da Cultura, v. 13, 2013, p. 399- 432. Disponível em: <http://dx.doi.org/10.14195/1645-2259_13_ 18>.
CAMILO, Débora Cristina de Gonzaga. As donas da rua: comerciantes de ascendência africana em Vila Rica e Mariana (1720-1800). Mariana, 2009. Dissertação (Mestrado em História) – Instituto de Ciências Humanas e Sociais, Universidade Federal de Ouro Preto.
CASCUDO, Luís da Câmara (Org.). Antologia da alimentação no Brasil. Rio de Janeiro: Livros Técnicos e Científicos, 1977.
COUTO, José Vieira. Memória sobre as minas da capitania de Minas Gerais: suas descrições, ensaios e domicílio próprio, à maneira de itinerário, Revista do Arquivo Público Mineiro, v. 10, n. 1, p. 55-166, 1905.
FIGUEIREDO, Luciano. O avesso da memória: cotidiano e trabalho da mulher em Minas Gerais no século XVIII. Rio de Janeiro: J. Olympio; Brasília: Editora da Unb, 1993.
FRIEIRO, Eduardo. Feijão, angu e couve: ensaio sobre a comida dos mineiros. Belo Horizonte: Centro de Estudos Mineiros; Universidade Federal de Minas Gerais, 1966.
FURTADO, Júnia Ferreira. Um cartógrafo rebelde? José Joaquim da Rocha e a cartografia de Minas Gerais, Anais do Museu Paulista, v.17, n. 2, p. 155-187, jul.-dez. 2009.
HOLANDA, Sérgio Buarque de. Caminhos e fronteiras. 3. ed. São Paulo: Companhia das Letras, 1994.
IMPOSTOS na capitania mineira: clamores e supplicas das Câmaras em nome do povo, Revista do Arquivo Público Mineiro, v. 2, n. 2, p. 287-309, abr.-jun. 1897.
JUHÉ-BEAULATON, Dominique. De l’igname au manioc dans le golfe de Guinée: traite des esclaves et alimentation au royaume du Danhomè (XVIIe-XIXe siècle), Afriques, v. 5, 2014, p. 1-31. Disponível em: <http://journals.openedition.org/ afriques/1669>.
LIMA, Dora de. Les descriptions d’un banquet royal au Ndongo (Angola) en 1560 par le jésuite António Mendes: l’ambivalence des sources coloniales, Afriques, v. 5, 2014, p. 1-24. Disponível em: <http://journals.openedition.org/afriques/1682>.
LISBOA, Joaquim José. Descrição curiosa das principais produções, rios e animais do Brasil, principalmente da capitania de Minas Gerais. Belo Horizonte: Centro de Estudos Históricos e Culturais; Fundação João Pinheiro, 2002.
MAGALHAES, Beatriz Ricardina de. A demanda do trivial: vestuário, alimentação e habitação, Revista Brasileira de Estudos Políticos, n. 65, p. 153-199, julho de 1987.
MAGALHÃES, Sônia Maria de; PIRES, Maria do Carmo. A mineiridade e o mito da fartura de alimentos. In: PIRES, Maria do Carmo; MAGALHÃES, Sônia Maria de. A cozinha brasileira e o patrimônio cultural: história, hospitalidade e turismo. Curitiba: Prismas, 2018.
MARET, Pierre de. Les royaumes Kongo et Luba, cultures et societés dans le bassin du Congo. In: FAUVELLE, François-Xavier (Org.). L’Afrique ancienne: de l’Acacus au Zimbabwe, 20.000 avant notre ère ‒ XVIIe siècle. Paris: Éditions Belin; Humensis, 2018.
MARTINS, João Vicente. Os Bakongo ou Tukongo do nordeste de Angola. Lisboa: Imprensa Nacional; Casa da Moeda, 2008.
MATTA, J. D. Cordeiro da. Ensaio de diccionario Kimbúndu-Portuguez. Lisboa: Tipografia e Estereotipia Moderna da Casa Editora Antonio Maria Pereira, 1893.
MELQUÍADES, Vinícius. Artesãos da pedra: arqueologia e museologia das vasilhas de pedra-sabão em Minas Gerais. São Paulo, 2011. Dissertação (Mestrado em Arqueologia) – Museu de Arqueologia e Etnologia, Universidade de São Paulo.
MENESES, José Newton Coelho. O continente rústico: abastecimento alimentar nas Minas Gerais setecentistas. Diamantina: Maria Fumaça, 2000.
______ . Pátio cercado por árvores de espinho e outras frutas, sem ordem e sem simetria: o quintal em vilas e arraiais de Minas Gerais (séculos XVIII e XIX), Anais do Museu Paulista, v. 23, n. 2, p. 69-92, jul.-dez. 2015.
MORLEY, Helena. Minha vida de menina. São Paulo: Companhia das Letras, 1998.
OLIVEIRA, Vanessa S. Mulher e comércio: a participação feminina nas redes comerciais em Luanda (século XIX). In: PANTOJA, Selma et alii (Org.). Angola e as angolanas: memória, sociedade e cultura. São Paulo: Intermeios, 2016.
PANTOJA, Selma. A dimensão atlântica das quitandeiras. In: FURTADO, Júnia Ferreira (Org.). Diálogos oceânicos: Minas Gerais e as novas abordagens para uma história do Império Ultramarino Português. Belo Horizonte: Editora UFMG, 2001.
PROYART, M. l’abbé. Histoire de Loango, Kakongo, et autres royaumes d'Afrique: rédigée d'après les mémoires des préfets apostoliques de la mission françoise. Paris: chez C. P. Berton, chez N. Crapart; Lyon: chez Bruyset-Ponthus, 1776.
REVISTA DO ARQUIVO PÚBLICO MINEIRO, v. 10, n. 3, p. 697-715, jul.-dez. 1905.
ROCHA, José Joaquim da. Geografia histórica da capitania de Minas Gerais. Descrição geográfica, topográfica, histórica e política da capitania de Minas Gerais. Memória histórica da capitania de Minas Gerais. Belo Horizonte: Fundação João Pinheiro, Centro de Estudos Históricos e Culturais, 1995.
RODRIGUEZ, Domingos. Arte de cozinha dividida em duas partes, a primeira trata do modo de cozinhar vários pratos de toda a casta de carne, e de fazer conservas, pasteis, tortas, e empadas. A segunda trata de peixes, marisco, frutas, ervas, ovos, laticínios, conservas, e
doces: com a forma dos banquetes para qualquer tempo do ano. Lisboa: Oficina de João Galrão, 1683.
ROMEIRO, Adriana. Paulistas e emboabas no coração das Minas: ideias, práticas e imaginário político no século XVIII. Belo Horizonte: Editora UFMG, 2008.
SALDARRIAGA, Gregorio. Comedores de porquerías: control y sanción de la alimentación indígena, desde la óptica española em el Nuevo Reino de Granada (siglos XVI y XVII). Revista de História Iberoamericana, v. 2, n. 2, p. 16-37, 2009.
SANTOS, Orlando. Mamãs quitandeiras, kínguilas e zungueiras: trajectórias femininas e quotidiano de comerciantes de rua em Luanda, Revista Angolana de Sociologia, v. 8, p. 35-61, 2011. Disponível em: <http://journals.openedition.org/ ras/510>.
SILVA, Antônio de Moraes. Diccionario da lingua portugueza: recompilado dos vocabularios impressos ate agora, e nesta segunda edição novamente emendado e muito acrescentado. Lisboa: Tipografia Lacerdina, 1789.
SILVA, Flávio Marcus da. Subsistência e poder: a política do abastecimento alimentar nas Minas setecentistas. Belo Horizonte: Editora UFMG, 2008.
SOBRAL NETO, Margarida. O papel da mulher na sociedade portuguesa setecentista. In: FURTADO, Júnia Ferreira (Org.). Diálogos oceânicos: Minas Gerais e as abordagens para uma história do Império Ultramarino Português. Belo Horizonte: Editora da UFMG, 2001.
VASCONCELOS, Diogo de. História antiga das Minas Gerais. 4. ed. Belo Horizonte: Itatiaia, 1999.
VASCONCELOS, Diogo Pereira Ribeiro de. Breve descrição geográfica, física e política da capitania de Minas Gerais. Belo Horizonte: Fundação João Pinheiro; Centro de Estudos Históricos e Culturais, 1994.
ZEMELLA, Mafalda P. O abastecimento da capitania das Minas Gerais no século XVIII. 2. ed. São Paulo: Hucitec; Editora da USP, 1990.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2019 Patrimônio e Memória

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
All the content of the journal, except where noted, is licensed under a Creative Commons BY attribution license.