Food production, coffee cultivation and slavery in Mata Mineira region in XIX century

Authors

Keywords:

Agriculture, Diversification, Coffee, Slavery, Mata Mineira region

Abstract

Minas Gerais was the Brazilian Province with the largest number of slaves during the nineteenth century, who were used as a fundamental labor force for various economic activities. One region that stood out in this diverse province was Zona da Mata. This article proposes to analyze the economic profile of the region, focusing mainly on agricultural production for the parishes of Santo Antonio do Paraibuna and São Paulo do Muriahé. The first was one of the pioneers in the cultivation of rubiacea in Minas Gerais and the second was a major coffee producer in the late nineteenth century. It is therefore necessary to understand very specific economic aspects of two sub-regions that make up the Mata Mineira (the South and Central areas). We hope, therefore, to contribute to a debate that is still open. Post-mortem inventories will be used as the main source.

Author Biographies

Jonis Freire, Paulista State University UNESP

Jonis Freire é Professor do Departamento e do Programa de Pós-Graduação em História da Universidade Federal Fluminense (UFF), em Niterói, no Rio de Janeiro, Brasil. Pós-Doutor em História pela Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG), Doutor em História pela Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP), Mestre em História pela Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho” (UNESP), câmpus de Franca, em São Paulo, e Graduado em História pela Universidade Federal de Ouro Preto (UFOP).

Vitoria Fernanda Schettini Andrade, Paulista State University UNESP

Vitoria Fernanda Schettini de Andrade é Professora do Programa de PósGraduação em História da Universidade Salgado de Oliveira (USS), em Niterói, no Rio de Janeiro, Brasil. Professora da Faculdade Santa Marcelina e do Centro Universitário Unifaminas, em Muriaé, em Minas Gerais. Pós-Doutora em História pela Universidade do Minho, em Portugal. Doutora em Ciências Sociais pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ), Mestra em História pela Universidade Severino Sombra (USS) e Graduada em Filosofia pela Faculdade de Filosofia, Ciências e Letras Santa Marcelina.

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Published

2019-06-30

How to Cite

Freire, J., & Schettini Andrade, V. F. (2019). Food production, coffee cultivation and slavery in Mata Mineira region in XIX century. Patrimônio E Memória, 15(1), 134–157. Retrieved from https://seer.assis.unesp.br/index.php/pem/article/view/3241