CACHAÇA VERSUS COFFEE

QUE WAR OF THE SUBSTANCES IN THE BODIES AND THE CITIES

Authors

Keywords:

Tavern, Bar, Coffee shop, São Paulo

Abstract

The article discusses differences between the coffee and cachaça, the coffee shop and tavern, in the field of medical and scientific thinking and also in the area of the city of São Paulo at the end of the nineteenth century and beginning of XX. The analysis covers some features of social relations that permeate the consumption of these drinks, unfolding daily gestures and sensitivities of the city, capturing customs, ways of life and subject extinct. That is, the objective is to explore a culture gestural, material and sensitive, historically constructed, linked to the cachaça and coffee, their objects, their ways to enjoy and places of consumption.

Author Biography

Daisy Camargo, Paulista State University UNESP

Possui graduação e mestrado em História pela Pontifícia Universidade Católica de São Paulo (1998). Doutorado em História pela Universidade Estadual Paulista - Campus de Assis, com bolsa Fapesp. Trabalhou no Museu da Imagem e do Som de São Paulo, no Memorial do Imigrante e no CONDEPHAAT. Tem experiência na área de Patrimônio, Arquivos, Iconografia e História, com ênfase em História do Brasil Império e República, atuando principalmente nos seguintes temas: anarquismo, imprensa, cultura material e história das sensibilidades. Possui artigos publicados em revistas científicas.

References

BARREIRO, José Carlos. A rua e a taberna: algumas considerações teóricas sobre cultura popular e cultura política. História, São Paulo: UNESP, 1997. p. 181.

BRAUDEL, Fernand. Civilização material, economia e capitalismo. Lisboa: Cosmos, 1970.

BRUNO, Ernani da Silva. História e tradições da cidade de São Paulo. São Paulo: Hucitec, 1991.

CASCUDO, Luís da Câmara. O prelúdio da cachaça. Belo Horizonte: Itatiaia, 1986.

CHERNOVIZ, Pedro Luiz Napoleão. Diccionario de medicina popular (em que sem descrevem, em linguagem accommodada à intelligencia das pessoas estranhas à sciencia medica). 3. ed. Paris: Em casa do autor, 1862. v. 2. p. 125–126.

CORBIN, Alain. Saberes e odores: o olfato e o imaginário social nos séculos XVIII e XIX. São Paulo: Companhia das Letras, 1987. p. 11.

CÓDIGO de Posturas da Cidade de São Paulo. Arquivo Municipal. Seção de Manuscritos – Livro: 1830/73 v. 731. Postura de 25 de outubro de 1847, aprovada provisoriamente pelo Governo Provincial em 15 de novembro do dito ano.

COMPLETO Almanak Administrativo, Commercial e Profissional do Estado de São Paulo para 1895. 9. ano. Reorganizado segundo os decretos por Canuto Thorman. São Paulo: Companhia Industrial de São Paulo, 1895.

GALENO. Postulada por Galeno, médico romano (129 d.C. – 216 d.C.).

HIPÓCRATES. Corpus legado por Hipócrates, médico grego (c. 460 – 377 a.C.).

MARTINS, Ana Luiza. História do café. São Paulo: Contexto, 2008.

MARTINS, Antonio Egydio. São Paulo antigo (1554–1910). São Paulo: Paz e Terra, 2003.

MEDINA, Cremilda (Org.). Ó freguesia, quantas histórias. São Paulo: ECA/USP, 2000.

PORTER, Roy. Das tripas coração: uma breve história da medicina. Rio de Janeiro/São Paulo: Record, 2004.

REVISTA Brasil Médico. Revista semanal de medicina e cirurgia. Ano XII. Rio de Janeiro, 1898.

SAINT-HILAIRE, Auguste de. Viagem à Província de São Paulo. Belo Horizonte: Itatiaia; São Paulo: Ed. da Universidade de São Paulo, 1976. p. 143.

SCHIVELBUSCH, Wolfgand. Histoire des stimulants. Paris: Galimard, 1991.

SCHMIDT, Afonso. São Paulo de meus amores. São Paulo: Paz e Terra, 2003. p. 93–94.

SCHNITZLER, Arthur. La ronda. Tradução de Carme Serrallonga; adaptação de Feliu Formosa. Barcelona: Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, 1987. Título original: Der Reigen.

VIGARELLO, Georges. Le sain et le malsain. Paris: Seuil, 1993.

VIGARELLO, Georges. O trabalho dos corpos e do espaço. Projeto História, São Paulo: PUC/SP, n. 13, jun. 1996.

Published

2009-10-30

How to Cite

Camargo, D. (2009). CACHAÇA VERSUS COFFEE: QUE WAR OF THE SUBSTANCES IN THE BODIES AND THE CITIES. Patrimônio E Memória, 5(1), 22–38. Retrieved from https://seer.assis.unesp.br/index.php/pem/article/view/3842