ALL THE MAKINGS FOR HANDCRAFTED CHEESE AND THE MATERIALITY OF “IMMATERIAL” KINGS FOR HANDCRAFTED CHEESE AND THE MATERIALITY OF “IMMATERIAL” CULTURE

THE MINAS GERAIS HANDCRAFTED CHEESE CASE

Authors

Keywords:

Cultural Heritage, Ways to make, Minas cheese

Abstract

Starting from the experience of investigating the ways to make a handcrafted cheese in Minas Gerais and the Interpretative Dossier of this tradition – produced for IPHAN as a requisite for registering this dynamic as a Brazilian immaterial cultural good – this paper reflects upon the interpretation of cultural heritage and questions the term “immaterial” to name a concept. It highlights the risks of the material/immaterial dichotomy for the interpretation and recognition of the socially built memory; the dynamic of traditions expressed in daily tasks and doings; and the search for instruments to safeguard cultural goods of this sort.

Author Biography

José Newton Coelho Meneses, Paulista State University UNESP

Professor Associado do Departamento de História da Universidade Federal de Minas Gerais e orientador pleno no Programa de Pós-Graduação em História/FAFICH/UFMG. Graduado em Medicina Veterinária pela EV-UFMG (onde foi professor adjunto de 2004 a 2009) e em História pela FAFICH/UFMG. Possui Mestrado em História pela Universidade Federal de Minas Gerais (1997) e Doutorado em História pela Universidade Federal Fluminense (2003). Foi diretor do Centro de Estudos Mineiros da FAFICH/UFMG (gestões 2015-2017 e 2018-2021). Investigador no Brasil da Rede DIAITA-Património alimentar na Lusofonia. Realizou estágio pós-doutoral com Bolsa de Estágio Sênior da CAPES, na École des Hautes Études en Sciences Sociales - EHESS (Enseignant Chercheur Invité), em Paris, França, de setembro de 2014 a julho de 2015. 

References

ABREU, Regina; CHAGAS, Mário (orgs.). Memória e patrimônio: ensaios contemporâneos. Rio de Janeiro: DP&A, 2003.

BAIROCH, Paul. Agricultura. In: ROMANO, Ruggiero (Dir.). Enciclopédia Einaudi. Vol. 7, Modo de produção – Desenvolvimento/Subdesenvolvimento. Lisboa: Imprensa Nacional - Casa da Moeda, 1986, p. 226.

GONÇALVES, José Reginaldo dos Santos. O patrimônio como categoria de pensamento. In: ABREU, Regina; CHAGAS, Mário (orgs.). Memória e Patrimônio: ensaios contemporâneos. Rio de Janeiro: DP&A, 2003, p. 29.

JEUDY, Henri-Pierre. Espelho das cidades. Rio de Janeiro: Casa da Palavra, 2005.

MARTIN, Marcelo. Sobre el necesario vínculo entre el patrimônio y la sociedad: reflexiones críticas sobre la interpretación del Patrimônio. In: Patrimônio/Estudos, n. 1, Lisboa: IPPAR, 2001, p. 25-37.

MONTANARI, Massimo. Comida como cultura. São Paulo: Editora SENAC, 2008.

POMIAN, Krzysztof. Colecção. In: ROMANO, Ruggiero (Dir.). Enciclopedia Einaudi. Vol. 1. Memória-História. Lisboa: Imprensa Nacional - Casa da Moeda, 1987, p. 51-87.

REIS, Adriana Rubim. Caracterização físico-química e identificação dos elementos metálicos dos queijos Minas do Serro e Minas da Serra da Canastra. 1998. Dissertação (Mestrado em Ciências Farmacêuticas) – Universidade Federal de Minas Gerais, Faculdade de Farmácia, Belo Horizonte, 1998.

Published

2009-12-30

How to Cite

Coelho Meneses, J. N. (2009). ALL THE MAKINGS FOR HANDCRAFTED CHEESE AND THE MATERIALITY OF “IMMATERIAL” KINGS FOR HANDCRAFTED CHEESE AND THE MATERIALITY OF “IMMATERIAL” CULTURE: THE MINAS GERAIS HANDCRAFTED CHEESE CASE. Patrimônio E Memória, 5(2), 19–33. Retrieved from https://seer.assis.unesp.br/index.php/pem/article/view/3863